Nevromišična elektromiografija (EMG)

Elektromiografija (EMG) je pomembna nevrofiziološka preiskovalna metoda, namenjena za prepoznavanje prizadetosti perifernega živčevja in mišic.

Okvare živcev in bolezni mišic

Preiskavo opravimo pri različnih okvarah živcev in mišičnih boleznih. Najpogostejši simptomi so bolečine in mravljinčenje v zgornjih ali spodnjih okončinah. EMG priporočamo tudi po različnih poškodbah okončin (zlomih, udarninah, urezninah).

 

Mravljinčenje v prstih in bolečine v roki

Osebni zdravniki bolnike najpogosteje napotijo na preiskavo zaradi mravljinčenja v prstih ali bolečine v roki. Do mravljinčenja prihaja ponoči, zaradi česar se bolniki pogosto zbujajo. Tegobe omilijo s spreminjanjem položaja roke med ležanjem, stresanjem roke, premikanjem prstov ,…

Pri bolnikih nastopijo težave pri opravljanju drobnih opravil, kot so šivanje, zapenjanje gumbov in podobno. Mravljinci se pojavijo največkrat v prvih treh prstih.

Vzrok zanje so ponavljajoče se obremenitve roke pri različnih opravilih, kot so dvigovanje predmetov za blagajno in na tekočem traku, frizerskih delih, ročni molži, pisanju na računalnik ali zidarskih delih. Zaradi dvigovanja dojenčka lahko pride do utesnitve tudi pri mladih mamicah. Pri začetnih in blagih EMG-spremembah priporočamo nočno uporabo opornice za zapestje in dlan, pogosto pa je potrebna kirurška sprostitev živca v zapestju.

 

Bolečine v križu

EMG-preiskavo je priporočljivo opraviti tudi pri bolečinah v križu, ki izžarevajo v nogo. Preiskavo opravljamo tudi pri bolnikih, ki tožijo zaradi mravljincev v stopalih in mečih.

 

Moč mišic

 

POGOSTA VPRAŠANJA

Kako poteka preiskava?

Preiskava se izvaja ambulantno in jo opravlja specialist in asistent. Zaradi preiskave ne potrebujete posebnih priprav. Pred samo preiskavo ne uporabljajte kreme za kožo zaradi površinskih elektrod, ki se zaradi kreme nočejo dobro prijeti na kožo. Ko prihajate na preiskavo zaradi bolečin v križu ali v nogah, se je potrebno sleči do spodnjega perila.

Če prihajate na preiskavo zgornjih okončin in imate hladne roke, vam jih najprej segrejemo pod toplo vodo. Pri preiskavi uporabljamo površinske elektrode, ki se jih nalepi na kožo in po potrebi tanke iglice za enkratno uporabo. Čutiti je kratke električne sunke, ki so rahlo neprijetni ker nam je ta občutek nepoznan, vendar ni boleče. Če je potrebno tudi zbodemo mišico z iglico, ki je ravno tako blago neprijetna.

Koliko časa traja preiskava?

Sama preiskava traja približno 30 minut. Izvid dobite nekaj minut po preiskavi.

Kako se pripraviti na preiskavo?

V kolikor prejemate zdravila proti strjevanju krvi nas o tem prej opozorite. Preiskava ne potrebuje posebne priprave. Obseg in mesto opravljanja meritev sta odvisna od napotne diagnoze oz. od kliničnih težav, kar pomeni, da se pri bolečini v križu ali nogah opravljajo meritve na nogah, za kar se je potrebno sleči do spodnjega perila.

Ali je preiskava boleča?

Čutiti je kratke električne sunke, ki so rahlo neprijetni ker nam je ta občutek nepoznan, vendar ni boleče. Če je potrebno tudi zbodemo mišico z iglico, ki je ravno tako blago neprijetna.

Kako hitro se odločimo za preiskavo?

Preiskavo opravimo vsaj tri tedne po nastopu težav, saj pred tem ne omogoča zanesljive ocene stopnje okvare. Tako ob nastopu hudih bolečin v križu s širjenjem v nogo preiskave ne opravimo že prvi dan po nastanku bolečin, marveč šele po treh tednih.

Kako se lahko naročim na pregled, ko imam napotnico?

NA pregled se lahko naročite preko telefona ali elektronske pošte. Za več informacij kliknite tukaj: Načini naročanja